Kuřecí polévka se zeleninou a tousty - postup přípravy
Kuřecí polévka se zeleninou je plná chutí a chutná i za studena. Součástí receptu jsou opečené křupavé tousty, díky kterým může pokrm nahradit i lehké hlavní jídlo.
Základ
Do polévky
Kapání
K dochucení
Příloha
Nejprve připravte základ na polévku. Oloupanou cibuli rozkrojte na polovinu, oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka a řapíkatý celer na menší kousky. Zeleninu vložte do většího hrnce, přidejte k ní kuřecí stehna a vše zalijte vodou.
Základ na polévku vařte 15 minut a zatím si přichystejte zeleninu, kterou poté přidáte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno a smažte ji na rozpáleném oleji 2–3 minuty. Přidejte k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a pokračujte ve smažení další minutu.
Česnek nakrájejte nadrobno, vmíchejte ho do zeleninové směsi, kterou smažte dalších 3–5 minut. Zeleninu s masem z polévky vyjměte a do vývaru vmíchejte zeleninu z pánve.
Poznámka: Uvařenou zeleninu z hrnce už dále používat nebudete.
Polévku vařte, pod pokličkou, 2 minuty a zatím nakrájejte oloupané brambory na menší kousky, které poté přidejte do polévky. Tu následně vařte 15–20 minut na mírném ohni.
Uvařené maso oddělte od kostí a po čtvrt hodině ho vraťte zpět do polévky. V míse nyní vyšlehejte vejce se špetkou soli a moukou a vzniklou směs, pomocí lžičky, postupně vlévejte do polévky – vytvoříte tak kapání.
Tip: Abyste získali hladkou směs bez hrudek, mouku před použitím prosejte.
Pokračujte ve vaření další 2 minuty a polévku dochuťte solí, pepřem a italskými bylinkami. Hrnec přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření 5–10 minut. Zatím připravte krutony.
Toustový chléb rozřízněte úhlopříčně na poloviny, které položte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek chleba ochuťte olivovým olejem, solí a sušeným česnekem. Na závěr pečivo posypte najemno nastrouhaným parmazánem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
Do polévky na závěr vmíchejte nasekaný kopr a servírujte ji společně s upečenými toustovými chleby se sýrem.
Poznámka: Kuřecí polévka se zeleninou skvěle chutná také vychladlá, a to zvláště v letních měsících.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Frühstück mit Adelina Kocht