Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuřecí polévka se zeleninou a tousty

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 47 minut

Kuřecí polévka se zeleninou a tousty - postup přípravy

Kuřecí polévka se zeleninou je plná chutí a chutná i za studena. Součástí receptu jsou opečené křupavé tousty, díky kterým může pokrm nahradit i lehké hlavní jídlo.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Základ

Do polévky

Kapání

K dochucení

Příloha

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte základ na polévku. Oloupanou cibuli rozkrojte na polovinu, oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka a řapíkatý celer na menší kousky. Zeleninu vložte do většího hrnce, přidejte k ní kuřecí stehna a vše zalijte vodou.

2. KROK

Základ na polévku vařte 15 minut a zatím si přichystejte zeleninu, kterou poté přidáte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno a smažte ji na rozpáleném oleji 2–3 minuty. Přidejte k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a pokračujte ve smažení další minutu. 

3. KROK

Česnek nakrájejte nadrobno, vmíchejte ho do zeleninové směsi, kterou smažte dalších 3–5 minut. Zeleninu s masem z polévky vyjměte a do vývaru vmíchejte zeleninu z pánve. 

Poznámka: Uvařenou zeleninu z hrnce už dále používat nebudete.

4. KROK

Polévku vařte, pod pokličkou, 2 minuty a zatím nakrájejte oloupané brambory na menší kousky, které poté přidejte do polévky. Tu následně vařte 15–20 minut na mírném ohni. 

5. KROK

Uvařené maso oddělte od kostí a po čtvrt hodině ho vraťte zpět do polévky. V míse nyní vyšlehejte vejce se špetkou soli a moukou a vzniklou směs, pomocí lžičky, postupně vlévejte do polévky – vytvoříte tak kapání.

Tip: Abyste získali hladkou směs bez hrudek, mouku před použitím prosejte.

6. KROK

Pokračujte ve vaření další 2 minuty a polévku dochuťte solí, pepřem a italskými bylinkami. Hrnec přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření 5–10 minut. Zatím připravte krutony. 

7. KROK

Toustový chléb rozřízněte úhlopříčně na poloviny, které položte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek chleba ochuťte olivovým olejem, solí a sušeným česnekem. Na závěr pečivo posypte najemno nastrouhaným parmazánem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.

8. KROK

Do polévky na závěr vmíchejte nasekaný kopr a servírujte ji společně s upečenými toustovými chleby se sýrem.

Poznámka: Kuřecí polévka se zeleninou skvěle chutná také vychladlá, a to zvláště v letních měsících. 

9. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů