Kuřecí řízek a brambory se smetanou a sýrem - postup přípravy
Potřebujete rychle uvařit z pár surovin, ale přesto nechcete rezignovat na chuť a umělecký dojem? Perfektní recept na kuře s bramborem, smetanou a sýrem se vám bude náramně hodit. Chutná báječně, je neuvěřitelně rychlý a snadný a pořizovací náklady jsou až směšně nízké. Nezdá se vám, že je těch pozitiv až příliš mnoho?
Ingredience
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkulaté plátky, které rozdělte na jednotlivé proužky. Do plechu nalijte trochu rostlinného oleje a silikonovým štětcem ho rozetřete po celém jeho povrchu. Na vymaštěný plech vysypte připravenou cibuli a rozprostřete ji po celém povrchu. Očistěte brambory a nakrájejte je na tenká kolečka, která vyskládejte s mírným překryvem do řad na vrstvu cibule v plechu. Brambory pak rovnoměrně zasypejte asi půlkou čajové lžičky soli a podle chuti mletým černým pepřem.
Očistěte kuřecí prsíčka, rozkrájejte je nejprve na nudličky a poté na menší kostky. Maso posypejte solí a mletým černým pepřem a rukama vše promíchejte, aby bylo maso obalené kořením ze všech stran. Kostky kuřete pak vyskládejte po celém povrchu bramborové vrstvy v plechu.
Do misky vyklepněte dvě vajíčka a metličkou je rozšlehejte. Přidejte k nim trochu soli, sladké papriky a italských bylinek a vše zalijte trochou plnotučné smetany a znovu dobře promíchejte a prošlehejte. Touto směsí pak zalijte brambory s masem v pekáčku tak, aby se směs dostala rovnoměrně na celý jejich povrch.
Plech zakryjte hliníkovou fólií, vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte brambory s masem po dobu 40 minut. Mezitím nastrouhejte na hrubém struhadle a nakrájejte rajče na tenké kulaté plátky. Po uplynutí 40 minut odkryjte alobal, maso zasypejte strouhaným sýrem a na něj rozložte šest plátků rajčete (tím vznikne šest porcí). Povrch posypejte provensálskými bylinkami a vložte zpátky do trouby na dalších 10 minut dopéct. Hotovou dobrotu rozkrájejte na porce podle rajčat a podávejte s čerstvým zeleninovým salátem.