Kuřecí řízek v medovo-hořčičné marinádě - postup přípravy
Řízek, zejména pak ten kuřecí, je plošně jedním z nejoblíbenějších kulinářských počinů historie. Tenký plátek masa osmažený v těstíčku z mouky, vajíčka a strouhanky je neobyčejně dobrý. Věděli jste ale, že tento klasický trojobal není to jediné, do čeho můžete maso zabalit, a smažení na pánvi není jedinou formou tepelné úpravy, kterou můžete řízek zpracovat? Jistě, o pečených řízcích už jste samozřejmě něco slyšeli. Ale že by to bylo opravdu dobré? Možná o tom pochybujete tak, jak jsme pochybovali my. Vyzkoušejte to a zjistíte, že opravdu je.
Ingredience
Nejprve si připravte marinádu. Do misky nalijte med, přidejte plnotučnou hořčici, prolisujte tři stroužky česneku, dochuťte majonézou, solí, pepřem a svým oblíbeným kořením. Všechny složky dobře promíchejte.
Kuřecí prsa důkladně umyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami. Ostrým nožem je podélně nakrájejte na tenké plátky.
Nakrájené maso vložte do mísy s marinádou tak, aby všechny kousky masa byly marinovací směsí důkladně obalené.
Takto misku vložte do lednice a nechte marinovat nejméně hodinu, aby se chuť přísad důkladně nasákla do masa. Čím déle je takto budete marinovat, tím chutnější bude výsledek.
Dejte si troubu předehřát na 180 stupňů Celsia a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Na ten pak vyskládejte marinované řízky a dejte je péct do trouby zhruba na 40 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech každé trouby. Nicméně až bude povrch řízků krásně zlatavý, můžete je vytáhnout z trouby.
Podávejte posypané zelenými bylinkami s vařenými brambory a čerstvou nebo grilovanou zeleninou.