Kvašáky: 2 snadné způsoby přípravy - postup přípravy
Připravte si chutné a křupavé kvašáky dvěma snadnými způsoby. Rozdíl spočívá hlavně v době, po kterou trvá nakládání. Zvolte postup, který vyhovuje právě vám.
Ingredience
Nálev
Dno sterilizovaných sklenic naplňte částí množství koření – křenovými listy, listy třešně, rybízu, květy kopru, pálivou paprikou, bobkovými listy, kuličkami černého pepře a česnekem.
Poté do sklenic vložte okurky, které velmi těsně utlačte k sobě a přidejte k nim zbytek koření, které zakryjte dalšími okurkami.
Tip: Aby měly okurky pevnou strukturu, je nutné je nasolit. Před solením je ponořte alespoň na 3–4 hodiny do studené vody.
Nyní máte dvě možnosti přípravy. Sklenice můžete naplnit studeným nálevem, který připravte smícháním vody se solí, kterou nechte rozpustit.
Poznámka: U tohoto receptu platí pravidlo, že do 1 litru vody patří 50 g soli.
Nálev poté nalijte do sklenic tak, aby od vrchu sklenice zůstal 1 cm volný. Sklenice volně uzavřete víčky a nechte je stát 2–3 dny v pokojové teplotě. Níže v receptu najdete postup, jakým kvašáky po této době dále zpracovat.
Druhou možností je okurky zalít teplým nálevem. Vodu se solí přiveďte k varu – potrvá to asi 4 minuty – a poté nálev vlijte do sklenice s okurkami tak, aby byly zcela ponořené. Sklenice uzavřete a nechte je volně vychladnout. Takto připravené kvašáky skladujte v temnu a chladu.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit jednu sklenici o objemu 3000 ml a dvě sklenice o objemu 1500 ml.
Vodu ze sklenic se studeným nálevem po několika dnech slijte do hrnce a nálev vařte 2–3 minuty. Uvařený nálev vlijte zpět do sklenice, kterou následně pevně uzavřete sterilizovaným víčkem.
Poznámka: Pokud by při vaření na hladině nálevu vznikala pěna, sesbírejte ji.
Sklenice poté nechte volně vychladnout dnem vzhůru.
Poznámka: Takto připravené sklenice vydrží čerstvé až dva roky. Možná i déle, pokud je budete skladovat na chladném a tmavém místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов