Květákové smaženky - postup přípravy
Květákové smaženky podle receptu, který s námi sdílela paní Vladimíra Bosáková, jsou velmi chutnou variantou zeleninových placiček. Vyzkoušejte je třeba s vařeným bramborem nebo s bramborovými hranolky.
Ingredience
Květák očistěte, rozeberte ho na růžičky a vložte ho do hrnce s osolenou vroucí vodou, v níž jej nechte uvařit doměkka. Po dovaření ho slijte, v cedníku nechte dobře okapat (to nepodceňte, přebytečná voda by vám narušila konzistenci těsta a smaženky by nedržely pohromadě) a vychladnout.
Okapaný a zchladlý květák osolte a opepřete a rozmačkejte ho vidličkou nebo šťouchadlem na brambory na jemnou kaši. Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte ke květákové kaši spolu s polohrubou moukou a vše promíchejte do hladkého těsta. Z bílku vyšlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do květákové směsi.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. Když je horký, odeberte lžící trochu květákové hmoty a rozetřete ji na pánev do tvaru placičky. Na mírném až středním ohni ji opékejte po obou stranách dozlatova a po dopečení nechte okapat na talíři vyloženém papírovými ubrousky.