Kynuté bochánky s meruňkovou zavařeninou a pudinkem - postup přípravy
Snadné, levné a rychlé tradiční italské pečivo vás nenechá na pochybách, že ti Jihoevropané to s těstem doopravdy umí. Nehledejte žádné složitosti. Jen pár základních surovin a čtvrt hodiny času vás dělí od dokonalé dobroty vhodné ke snídani i svačině.
Ingredience
Do hluboké misky nalijte sklenici (asi 170 ml) teplého mléka. Přidejte 30 gramů cukru a vsypte sušené droždí. Metličkou vše dobře promíchejte. Přidejte jednu polévkovou lžíci másla a 25 mililitrů slunečnicového oleje. Vyklepněte vajíčko, oddělte bílek, který přidejte do směsi v misce a žloutek na chvilku odložte stranou. Přísady v misce pak metličkou dokonale rozšlehejte. Přisypejte trochu hladké mouky a promíchejte. Když směs trochu zhoustne, přidejte další díl mouky a rukou začněte hníst těsto.
Výsledkem by mělo být těsto pevné, soudržné a nelepivé konzistence. Zformujte z něho kouli, její povrch potřete olejem, stejně jako stěny mísy, kterou zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte těsto při pokojové teplotě kynout 40 minut. Poté ho vyklopte na pomoučněný vál, znovu ho rukama propracujte a vytvarujte z něho válečkem kulatou tenkou placku.
Kráječem na pizzu rozkrájejte placku na pruhy o šířce 3 centimetry. Každý proužek stočte do tvaru šneku a konec důkladně zamačkejte, aby se tvar nerozbaloval. Vyskládejte šneky na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed udělejte důlek, který zaplňte meruňkovým džemem a s pomocí zdobicího sáčku vytvořte spirálu z pudinku.
Rozšlehejte vaječný žloutek a potřete jím povrch hotových šneků na plechu. Vložte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 20 až 25 minut, během nichž by měly šneky nabýt na objemu a na povrchu zezlátnout. Nakonec pečivo zasypejte moučkovým cukrem a podávejte.