Kynuté borůvkové knedlíky - postup přípravy
Borůvky, které si nasbíráte na výletě do lesa, mohou posloužit jako základ tradičních kynutých borůvkových knedlíků. Recept na ně nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Na knedlíky
Do zadělávací mísy nalijte 100 mililitrů vlažného mléka, přidejte cukr, droždí a lžičku mouky a vše zamíchejte. Nechte zhruba 10 minut stát, dokud nezačne pracovat kvásek. Poté přilijte zbývající mléko a přidejte vejce, mouku a nakonec sůl. Těsto zpracovávejte rukama nebo robotem tak dlouho, dokud nebude krásně hladké a nebude se lepit. Poté ho přikryjte a nechte na teplém místě hodinu kynout.
Z těsta berte kousky podle toho, jak chcete knedlíky veliké. Udělejte z nich placku, doprostřed dejte lžičku až dvě borůvek, podle velikosti, a zabalte. Dbejte na to, aby se spoje co nejlépe spojily a při vaření se vám knedlíky nerozpadly. Takto vytvarované knedlíky nechte 10 minut kynout.
V dostatečně velkém hrnci uveďte do varu vodu, kterou mírně osolte. Vložte do ní knedlíky a vařte je 10 až 12 minut, podle jejich velikosti. Knedlíky okamžitě po vyndání propíchněte párátkem, aby se nesrazily, a můžete je servírovat. Omastěte je rozpuštěným máslem a dochuťte dle vašich preferencí například moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, šlehačkou, kysanou smetanou či dalšími ingrediencemi.