Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté borůvkové knedlíky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 12 minut

Kynuté borůvkové knedlíky - postup přípravy

Borůvky, které si nasbíráte na výletě do lesa, mohou posloužit jako základ tradičních kynutých borůvkových knedlíků. Recept na ně nám poskytla paní Lenka Sedláčková.

Ingredience pro:
1 porce

Na knedlíky

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy nalijte 100 mililitrů vlažného mléka, přidejte cukr, droždí a lžičku mouky a vše zamíchejte. Nechte zhruba 10 minut stát, dokud nezačne pracovat kvásek. Poté přilijte zbývající mléko a přidejte vejce, mouku a nakonec sůl. Těsto zpracovávejte rukama nebo robotem tak dlouho, dokud nebude krásně hladké a nebude se lepit. Poté ho přikryjte a nechte na teplém místě hodinu kynout.

2. KROK

Z těsta berte kousky podle toho, jak chcete knedlíky veliké. Udělejte z nich placku, doprostřed dejte lžičku až dvě borůvek, podle velikosti, a zabalte. Dbejte na to, aby se spoje co nejlépe spojily a při vaření se vám knedlíky nerozpadly. Takto vytvarované knedlíky nechte 10 minut kynout.

3. KROK

V dostatečně velkém hrnci uveďte do varu vodu, kterou mírně osolte. Vložte do ní knedlíky a vařte je 10 až 12 minut, podle jejich velikosti. Knedlíky okamžitě po vyndání propíchněte párátkem, aby se nesrazily, a můžete je servírovat. Omastěte je rozpuštěným máslem a dochuťte dle vašich preferencí například moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, šlehačkou, kysanou smetanou či dalšími ingrediencemi.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů