Kynuté domácí bulky - postup přípravy
Tyto bulky jsou extrémně nadýchané, a to díky speciální ingredienci. Tou je ocet, který ve spojitosti s práškem do pečiva a zároveň s instantním droždím pomůže vytvořit tak nadýchané pečivo, o jakém se vám dosud ani nesnilo.
Ingredience
Do misky nalijte teplé mléko, přidejte 10 gramů instantního droždí, lžičku soli a tři lžíce cukru. Metličkou vše dobře promíchejte. Ihned do směsi přidejte dvě vejce a 50 gramů rozpuštěného másla. Opět vše promíchejte do hladké směsi. Pro podporu kynutí přidejte ještě prášek do pečiva a polévkovou lžíci octa. Po promíchání celou směs zaprašte přes sítko hladkou moukou a zadělejte hutné, mírně lepivé těsto.
Pracovní plochu potřete rostlinným olejem a vyklopte na ni připravené těsto. Hněťte jej tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na ruce (což bude dělat dlouho, nelekejte se toho, pomůže přidat trochu více oleje). Poté jej zformujte do bochánku, vložte na dno mísy a nechte na teplém místě pod fólií kynout 1 až 1,5 hodiny. Může se stát, že během kynutí těsto fólii dokonce protrhne, což je dobré znamení.
Z vykynutého těsta jemně vytlačte vzduch. Pracovní plochu posypejte hladkou moukou a vyklopte na ni těsto, které zformujte do bochánku a přitom ho celé obalte tenkou vrstvičkou mouky. Bochánek rozdělte na dvě poloviny a každou z nich rozkrájejte na 10 malých kousků.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a z každého kousku těsta vytvarujte malý kulatý bochánek. Bochánky skládejte vedle sebe na plech v mírných rozestupech, a když je plech plný, zakryjte je čistou utěrkou a nechte v teple ještě 15 minut nakynout.
Mezitím do misky vyklepněte jedno vajíčko a přilijte k němu 2 lžíce mléka. Obojí rozšlehejte do jednotné směsi, jíž potřete povrch všech vykynutých bochánků. Nakonec je posypejte sezamovými semínky a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 25 až 30 minut dozlatova. Po upečení nechte housky zchladnout a podávejte, jak jste zvyklí.
Videopostup krok za krokem