Kynuté koláče z vánočkového těsta - postup přípravy
Klasické koláče s mákem a tvarohem se pečou různými způsoby. Paní Nicole Soukopová je připravuje ze svého nejoblíbenějšího těsta na vánočku, které se jí osvědčilo i v případě koláčů.
Ingredience na těsto
Připravte kvásek z droždí a trochy cukru, které rozpustíte v troše teplého, ale ne horkého mléka. Když se na povrchu kvásku začne tvořit pěna, pokračujte se zaděláváním těsta.
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte dvě vajíčka, přilijte kvásek a zbytek mléka, změklé máslo a sádlo. Přisypejte špetku soli, vanilkový cukr a zbytek krystalového cukru. Ochuťte citrónovou šťávou a muškátovým oříškem a zadělejte pružné a nelepivé těsto. Pokud by bylo moc husté, nařeďte ho trochou mléka, pokud by bylo příliš lepivé, přidejte mouku.
Hotové těsto nechte v míse zakryté utěrkou či fólií kynout na teplém místě po dobu 1 až 2 hodin. V průběhu kynutí ho třikrát vyklopte a prohněťte a vraťte ho zpátky do mísy kynout.
Hotové těsto rozdělte po 50 gramech, z každého zformujte kouli a nechte je zakryté utěrkou kynout dalších 30 minut. Rukou nebo skleničkou vytvarujte v každé vykynuté kouli důlek, který naplňte mletým mákem, povidly či tvarohem vyšlehaným s cukrem, případně s vaječným žloutkem. Na povrch makových koláčů přidejte trochu tvarohu, na povrch tvarohových koláčů přidejte trochu máku nebo povidel. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte je péct do trouby vyhřáté na 170 °C po dobu 45 minut.