Kynuté koláče zvané Nebe v hubě - postup přípravy
Kynuté koláče jsou česká klasika, kterou lze připravit v mnoha různých variacích. Paní Renata Adámková nám poskytla recept, podle něhož se se plní tvarohem a povidly.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte cukr, rozdrobte droždí a zamíchejte. Až začne kvásek pracovat, přidejte olej, vejce (místo 2 vajec lze použít 3 žloutky) citronovou kůru, hladkou mouku a špetku soli. Vypracujte hutné nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte asi hodinu kynout.
Připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh nepoužívejte z vaničky, ale balený. Přidejte do něho moučkový cukr, žloutek, vanilkový cukr a rozinky. Pokud je moc řídký, lze ho zahustit vanilkovým pudinkem. Na 1 kostku tvarohu přijde asi čtvrtina sáčku pudinku.
Povidla použijte tak, jak jsou. V misce smíchejte mouku, moučkový cukr a máslo a vypracujte z nich drobenku.
Těsto dejte na mírně pomoučněný vál a rozválejte na asi půl centimetru silnou placku. Vykrájejte z něj koláčky, udělejte do nich důlek, naplňte je tvarohem a trochou povidel a posypejte je drobenkou.
Dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláčky zhruba 10 minut. Po upečení je ještě můžete posypat moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.