Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní - postup přípravy
Sladké kynuté pečivo je skvělé ke snídani i svačině, nebo pokud máte prostě chuť na něco dobrého. Dokonale se doplňuje s šálkem voňavé kávy nebo čaje, takže neprohloupíte ani tehdy, když jím pohostíte svou návštěvu. Mimo to vás určitě potěší, že rohlíčky jsou velmi variabilní a kromě ořechové náplně do nich můžete použít džem, tvaroh nebo mák.
Na těsto
Na náplň
Jako první připravte náplň. Umelte vlašské ořechy a nasypejte je do mísy. Přidejte k nim cukr, kakao, rumovou esenci, a pokud chcete, tak i skořici či skořicový cukr. Dobře všechny suché přísady promíchejte. Ohřejte mléko tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Pak jím zalijte ořechovou směs a znovu promíchejte.
Nyní přijde na řadu těsto. V jiné misce smíchejte sušené droždí s jednou polévkovou lžící cukru a 50 mililitry vlažného mléka. Přidejte jednu čajovou lžičku hladké mouky, promíchejte a nechte 15 nebo 20 minut ustát, aby se kvasinky aktivovaly.
Zatímco kvásek odpočívá, prosejte do hluboké mísy hladkou mouku, vsypte k němu zbylý cukr a promíchejte. Vyklepněte ke směsi vajíčko, přidejte změklé máslo a strouhanou pomerančovou kůru. Zalijte zbylým mlékem a promíchejte nejprve vařečkou a poté pokračujte v hnětení rukama. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ze kterého zformujte kouli, položte ji na dno mísy, zakryjte kusem fólie nebo čistou utěrkou a nechte 1 hodinu v teple kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě ho rukama trochu propracujte. Rozdělte ho na čtyři stejně velké díly a z každého z nich vyválejte tenký kulatý plát. Kráječem na pizzu placky rozkrájejte na trojúhelníky. Na základ každého z nich položte trochu náplně a stočte ho do tvaru rohlíčku. Mírně ho zahněte a zajistěte rohy proti rozbalování. Croissanty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dozlatova. Po dopečení posypejte rohlíčky moučkovým cukrem a podávejte.