Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý hruškový koláč s drobenkou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Kynutý hruškový koláč s drobenkou - postup přípravy

K podzimu patří neodmyslitelně hrušky, vychutnejte si je ve formě skvělého kynutého koláče, jehož recept nám prozradila paní Romana Važanská. Jemné kynuté těsto se v něm snoubí s lahodnou chutí hrušek a neodolatelnou vůní skořice, společně pak vytvářejí neodolatelné sladké pokušení.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Drobenka

Dále na potření

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Nejprve si připravte náplň, aby stihla vychladnout. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce. Přidejte cukr, skořici a podlijte vše vodou.

2. KROK

Nastrouhané hrušky přiveďte k varu, poté do nich vmíchejte pudink rozmíchaný ve vodě a lehce povařte. Následně náplň nechte úplně vychladnout.

3. KROK

Základem těsta je kvásek. Do misky rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a zhruba třetinu vlažného mléka. Lehce promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.

4. KROK

Zbylou mouku smíchejte se solí. Přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, rozšlehané vejce a žloutek, cukr i citronovou kůru.

5. KROK

Vše důkladně zpracujte v kompaktní těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Těsto nezapomeňte přikrýt utěrkou, během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím si můžete předehřát troubu na 180 °C.

6. KROK

Hotové těsto přesuňte na vál a rozdělte na dva stejné díly. Každý díl položte na plech s pečicím papírem a vytvarujte do podoby koláče. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, prostředek potřete náplní.

7. KROK

Z másla, cukru a mouky udělejte drobenku a posypejte jí koláče. Oba je vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je asi 35 minut, podle typu trouby.

8. KROK

Během pečení plechy vyměňte, aby se oba koláče propekly stejnoměrně. Po vytažení z trouby potřete ještě horké koláče po okrajích rozpuštěným máslem s rumem, zbytkem můžete pokapat i náplň.

9. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů