Kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi - postup přípravy
Z kynutého těsta můžete kromě klasického štrúdlu upéci věnec plněný makovou náplní, kterou doplňují brusinky. Recept od své maminky nám poskytla paní Jana Podoláková Burkartová.
Ingredience
Před pečením si na několik hodin namočte brusinky do trochy rumu. Do mísy dejte vlažné mléko, trochu cukru a rozdrobte droždí. Zamíchejte a několik minut počkejte, než vzejde kvásek.
Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, tvaroh, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu. Přisypejte hladkou mouku a špetku soli a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zapracujte do něho asi polovinu okapaných brusinek. Mísu s těstem přikryjte a nechte 40 minut kynout.
Těsto rozdělte na 2 až 3 kusy, podle toho, jak chcete mít veliké věnce. Rozválejte každý na obdélníkový plát. Polovinu plátu rádýlkem nařežte zhruba na 1,5 centimetru široké proužky.
Na druhou polovinu dejte makovou náplň s trochou zbylých brusinek. Zabalte ji do plátu, oviňte proužky a stočte do věnce. Spoje dobře spojte.
Dejte věnce na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 15 až 20 minut kynout. Rozšlehejte žloutek, vršek věnců jím potřete a posypejte je plátky mandlí. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte do zlatova.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.