Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi - postup přípravy

Z kynutého těsta můžete kromě klasického štrúdlu upéci věnec plněný makovou náplní, kterou doplňují brusinky. Recept od své maminky nám poskytla paní Jana Podoláková Burkartová.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Před pečením si na několik hodin namočte brusinky do trochy rumu. Do mísy dejte vlažné mléko, trochu cukru a rozdrobte droždí. Zamíchejte a několik minut počkejte, než vzejde kvásek.

2. KROK

Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, tvaroh, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu. Přisypejte hladkou mouku a špetku soli a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zapracujte do něho asi polovinu okapaných brusinek. Mísu s těstem přikryjte a nechte 40 minut kynout.

3. KROK

Těsto rozdělte na 2 až 3 kusy, podle toho, jak chcete mít veliké věnce. Rozválejte každý na obdélníkový plát. Polovinu plátu rádýlkem nařežte zhruba na 1,5 centimetru široké proužky.

4. KROK

Na druhou polovinu dejte makovou náplň s trochou zbylých brusinek. Zabalte ji do plátu, oviňte proužky a stočte do věnce. Spoje dobře spojte.

5. KROK

Dejte věnce na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 15 až 20 minut kynout. Rozšlehejte žloutek, vršek věnců jím potřete a posypejte je plátky mandlí. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte do zlatova.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů