Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené věnečky z odpalovaného těsta

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Smažené věnečky z odpalovaného těsta - postup přípravy

Máte rádi dezerty z odpalovaného těsta? Pak vás jistě nadchne následující recept na smažené věnečky. Oproti těm pečeným jsou rozhodně křupavější. A že nemáte cukrářský sáček na nanášení těsta? I to není žádný problém! Postačí vám obyčejná PET lahev.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si do menšího hrnce vlijete studenou vodu. Pak k ní přidejte rostlinný olej a zahřívejte do bodu varu. Následně přisypte sůl, krupicový cukr, vanilkový cukr a nakonec i hladkou mouku.




Ze všech ingrediencí vytvořte homogenní odpalované těsto (stálým mícháním). Začne se po nějaké době oddělovat od okraje hrnce. V této chvíli jej odstavte z plotny a nechte zchladnout.

Vrstvení těsta do PET lahve a tvoření věnečků

Dále těsto vyjměte z hrnce na pracovní plochu a ještě rukama vyválejte a prohněťte. Pak jej zabalte do potravinové fólie a nechte stranou. Mezitím si připravte čistou menší PET lahev.

Do víčka také  rozžhaveným nožíkem udělejte hvězdicovitý otvor. Nádobu následně naplňte kousky těsta a zavíčkujte. Tlakem tvořte věnečky na tác či pracovní plochu a okraje dobře připevněte k sobě.

Smažení věnečků z odpalovaného těsta a jejich servírování

Připravené věnečky z odpalovaného těsta nakonec smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Poté je pokládejte na papírové utěrky, aby okapal přebytečný tuk. Dezert podávejte mírně zchladlý třeba se skořicovým cukrem. Dokonalý ovšem bude i s rozpuštěnou mléčnou či hořkou čokoládou (věnečky v ní můžete namáčet). Přejeme vám dobrou chuť!

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů