Lahodná domácí mozzarella - postup přípravy
Rádi si dopřáváte v zeleninových salátech anebo na pizze mozzarellu? Potom ji připravte vlastnoručně v domácích podmínkách! Výsledný produkt je daleko chutnější než ten kupovaný, přesvědčte se!
Ingredience
Začněte tím, že si do velkého hrnce nalijete plnotučné mléko. To pak zahřívejte na mírném plamenu (cca 50 °C).
Nakonec teplou tekutinu odstavte a vlijte do ní citronovou šťávu. Neustále vše míchejte, dokud se syrovátka neoddělí od sýru.
Ten následně vyjměte, vymačkejte přebytečnou tekutinu a prohněťte v ruce jako těsto (až bude chladnější).
Nyní syrovátku znovu zahřejte s trochou soli a dobře promíchejte.
Následně vložte zformovaný sýr a nechte krátce povařit na mírném plamenu.
Nakonec vše odstavte na pět až šest minut.
Hotovou mozzarellu vyjměte ze syrovátky, ponořte do studené vody s ledem a máčejte asi minutu až dvě.
Pak hmotu vymačkejte, abyste se zbavily přebytečné tekutiny. Tento proces opakujte alespoň 2x až 3x.
Připravenou mozzarellu si dopřejte třeba s pokrájenými rajčata, bazalkou, solí a olivovým olejem. Hodit se však bude i na vaší oblíbenou pizzu či do salátu se zeleninou.
Sýr ideálně uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujete.
Přejeme vám dobrou chuť!
Pokud máte rádi čerstvé a voňavé bylinky, můžete je během výroby mozzarelly také do sýrového těsta zakomponovat. Hodit se bude jemně posekaná petrželka například. Ochucení je však možné i koriandrem, koprem, kerblíkem, bazalkou, jarní cibulkou, pažitkou a podobně. Vyjímat se bude v mozzarelle i jemně nasekaný nebo lisovaný česnek.