Langoše ze zakysané smetany - postup přípravy
Jedna z možností, jak si usmažit dobré langoše, je udělat těsto s přídavkem zakysané smetany k běžně používanému mléku. Recept na ně nám poskytla paní Jana Vašková.
Ingredience
Do mísy dějte vlažné mléko, cukr a rozdrobte droždí. Počkejte, až se rozeběhne kvásek. Poté přidejte mouku, sůl, kysanou smetanu a jedlou sodu. Vše robotem nebo rukou vypracujte do hladkého těsta. Poté ho přikryjte a nechte 20 minut kynout.
Z těstě odeberte malou část, podle toho, jak chcete mít langoš veliký. Nepoužívejte mouku, pokud se vám těsto lepí na ruce, namažte si je trochou oleje. Na pánvi či rendlíku rozpalte dostatečné množství oleje, vytvarujte langoš a z obou stran ho osmažte dozlatova.
Hotové langoše nechte chvíli okapat a navrch dejte ingredience dle vašeho výběru. Pokud vám těsto zbývá, lze ho ještě několik dní skladovat v lednici.