Léčivá slepičí polévka - postup přípravy
Říká se, že poctivá slepičí polévka postaví na nohy i mrtvého, a u tohoto receptu, o nějž se s námi podělila paní Tereza Koubková, to rozhodně platí. Pokud se potýkáte s nachlazením či jinými tělesnými obtížemi, rozhodně si ji připravte.
Ingredience
Slepici očistěte od případných zbytků peří a v závislosti na velikosti ji případně naporcujte, aby se vám celá vešla do hrnce. Přidejte k ní bobkový list, nové koření, trochu soli, celou cibuli i se žlutou slupkou a celé stroužky česneku. Vše zalijte studenou vodou, postavte na sporák a přiveďte k varu.
Jakmile začne voda vřít, stáhněte žár na nejnižší úroveň tak, aby voda jenom zlehka probublávala. Během prvních 30 až 50 minut vaření se na hladině vysráží pěna z nečistot, které postupně sbírejte lžící. Poté už si slepice v hrnci nemusíte prakticky vůbec všímat, a to po dobu kolem 3 až 6 hodin. Platí, že čím déle se vaří, tím výživnější polévku získáte.
Očistěte mrkev, celer a petržel a v případě potřeby je překrájejte na menší kousky. Asi hodinu před koncem vaření přidejte kořenovou zeleninu do hrnce se slepicí a pokračujte ve vaření, dokud není zelenina zcela měkká. Poté odstavte hrnec ze sporáku, vyjměte z něho slepici a zeleninu a vývar sceďte přes sítko, abyste jej zbavili kousků koření a jiných hrubých částí.
Scezený vývar v čistém hrnci vraťte zpátky na sporák a přiveďte ho k varu. Přidejte do něj polévkové nudle a nechte je uvařit doměkka. Maso ze slepice oberte, nakrájejte ho na menší kousky, nakrájejte také uvařenou kořenovou zeleninu (pokud chcete, můžete ji případně nastrouhat) a obojí vraťte zpátky do polévky.
Úplně nakonec, když jsou nudličky v polévce uvařené, dochuťte polévku čerstvou petrželkou, polévkovým kořením a trochou soli. Rozdělte ji do talířů a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.