Lehký letní salát z bílého zelí s okurkou a šunkou

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Lehký letní salát z bílého zelí s okurkou a šunkou - postup přípravy

Pryč jsou doby, kdy sezónní zelenina byla k dostání jen během sezóny. Jednadvacáté století má své výhody, mezi které neodmyslitelně patří dostupnost čerstvé zeleniny po celý rok. Proto, i když hovoříme o letním salátu, není žádný důvod, proč byste si tuhle vitaminovou dobrotu nemohli dopřát kdykoliv, třeba i v zimě. Je totiž chutný, sytý, výživný a snadný.
1. KROK

Hlávkové zelí očistěte od svrchních listů, které mívají nejvyšší obsah zbytkových pesticidů a hnojiv použitých při pěstování. Nakrájejte ho ostrým nožem na velmi tenké nudličky, které ještě podle potřeby rozkrájejte na kratší kousky a vložte ho do hluboké mísy.

2. KROK

Umyjte okurky, odkrojte z nich špičky z téhož důvodu, jako jste odstraňovali listy ze zelí, a navíc i proto, že špičky obvykle bývají nahořklé. Okurky pak rozkrájejte na kulaté plátky, které rozkrájejte na tenké nudličky. I ty pak přihoďte do salátové mísy.

3. KROK

Dušenou šunku nakrájejte ostrým nožem na tenká kolečka. Navrstvěte je na sebe, rozpulte sloupeček na dvě poloviny a každý z nich rozkrájejte na nudličky, stejně jako jste to udělali s okurkami. Čerstvý kopr a petrželku umyjte pod proudem vody a osušte je papírovými utěrkami. Zbavte je pak pevných stopek a listy nasekejte najemno. Šunku, kopr i petrželku přidejte do mísy se zelím a okurkami. Zelenou cibulku rozkrojte na poloviny a nasekejte je na jemná kolečka a přihoďte je k salátu.

4. KROK

Do menší misky vložte tři polévkové lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu (popřípadě je můžete nahradit zcela nebo jen částečně majonézou či tatarskou omáčkou). Posypejte trochou soli a mletého černého pepře a k této směsi prolisujte také dva nebo tři očištěné stroužky česneku. Směs důkladně promíchejte a zapracujte ji do ingrediencí v salátové míse, aby se úplně obalily a promísily. Hotový salát nechte chvíli vychladit a odležet v lednici a s velkou chutí podávejte.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 896 hlasů
Nahlásit chybu
89 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt