Listový štrúdl - postup přípravy
I když většina domácích kuchařů a kuchařek listové těsto kupuje již hotové, domácí varianta vyjde přece jen levněji a navíc je mnohem chutnější. Zkuste osvědčený recept od paní Martiny Wágnerové.
Ingredience (1 hrnek = 250 ml)
Dobře vychlazený tuk (místo Omegy lze použít i Heru či máslo) nastrouhejte na hrubém struhadle, smíchejte ho s moukou a přilijte vodu. Zpracujte hladké a soudržné těsto, které nechte v lednici asi 1 hodinu ztuhnout.
Z připraveného těsta vyválejte placku, rozložte na ni zvolenou náplň a stočte do závinu. Z uvedeného množství surovin by měly vzniknout hned 3 ks.
Záviny přemístěte na plech, potřete je vajíčkem nebo jen mlékem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C. Pečte je asi 25 minut. Po dopečení nechte štrúdly zchladnout, posypejte je podle chuti moučkovým cukrem a podávejte.