Litý jahodový koláč s mandlemi - postup přípravy
Litý jahodový koláč je snadný na přípravu a má lahodnou chuť a jemnou texturu. Jahody dezert dělají osvěžujícím a na pohled zajímavým. Hodí se i ke snídani.
Ingredience
Na vymazání a posypání
Vejce vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do světlé pěny. Poté do směsi vešlehejte bílý jogurt s olejem a přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Mouku doporučujeme před použitím prosít, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
Do těsta přidejte citronovou šťávu, ingredience zamíchejte a nakonec do těsta vsypte část množství omytých a nakrájených jahod. Pár si jich nechte bokem na závěrečné zdobení.
Poznámka: Z jahod před použitím odstraňte zelené části.
Těsto vlijte do dortového ráfku vymazaného máslem a vyloženého pečicím papírem a jeho povrch posypte zbytkem jahod a plátky mandlí.
Litý jahodový koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte, když do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte upečeno. Pokud se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte.
Dezert vyjměte z dortového ráfku, nechte ho volně vychladnout a poté jej servírujte nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Kristy