Litý koláč s hruškami a švestkami - postup přípravy
Skvělý kynutý koláč si můžete udělat bez pracného hnětení těsta. V receptu, který nám poskytla paní Iva Ptáčková, na něj doporučuje hrušky a švestky s mákem.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
V teplém, ale ne horkém mléce o objemu 100 mililitrů rozpusťte kostku droždí. Poté přidejte rozpuštěné máslo, vejce, cukr a mouku a zamíchejte. Potřebujete získat lesklé těsto, které je možné lít. Proto ho podle potřeby dořeďte teplým mlékem, dokud nebude konzistence správná.
Plech si vyložte pečicím papírem. Z hrušek odstraňte jádra a rozkrájejte je na na silnější plátky. Ty rozložte na polovinu plochy těsta. Smíchejte krystalový cukr, hrubou mouku a změklé máslo a za pomoci prstů udělejte drobenku, kterou poté hrušky posypejte.
V rendlíku rozpusťte trochu másla. Přidejte trochu mletého máku a cukr dle vaší chuti a promíchejte. Na druhou polovinu těsta položte vypeckované švestky. Poté je zasypejte vytvořenou makovou směsí.
Troubu si rozehřejte na 200 °C. Koláč pečte zhruba půl hodiny, velmi záleží na vaší troubě a šťavnatosti ovoce, nejlepší je se řídit pohledem, případně zatlačením na povrch koláče, zda je vše řádně propečené. Po dopečení ho nechte vychladnout a servírujte.