„Lotus“ medovník - postup přípravy
Karamelové sušenky Lotus si získaly zaslouženou popularitu svou výrazně sladkou a jemně kořeněnou karamelovou chutí. Použít je k výrobě dortu ve stylu medovníku je velmi dobrý nápad, který ocení vaše rodina i návštěvy. Zkuste jej podle receptu od paní Katky Sojkové.
Ingredience
Dva kelímky plnotučné smetany vyšlehejte do pevné pěny, do které postupně zašlehejte mascarpone a případně také vanilkový cukr (ten ale není nutný, sušenky jsou samy o sobě hodně sladké, takže krém není třeba doslazovat).
Kulatou či hranatou dortovou formu vyložte pečicím papírem a na dno vyskládejte souvislou vrstvu sušenek. Na ni rozetřete část smetanového krému a na něj opět vyskládejte sušenkové patro. Takto pokračujte ve vrstvách, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední patro by měl tvořit krém.
Zbylé sušenky až na jednu rozmixujte na prach, kterým rovnoměrně posypejte celý povrch dortu. Doprostřed pak položte zbylou celou sušenku.
Hotový dort vložte do lednice, kde ho nechte alespoň 5 hodin proležet a ztuhnout.
Tip: Je zapotřebí dopřát sušenkám dost času na to, aby nasákly vlhkost a změkly. Pokud spěcháte, můžete sušenky při kladení do dortu máčet v mléce či v rumu, případně je všechny rovnou rozmixovat a použít je ve formě drti (pak je ale dort měkký až moc).
Po uležení dort už jen nakrájejte na porce a s chutí podávejte.