Makové šátečky s tvarohem a rozinkami - postup přípravy
Možná jste dostali chuť na nějaké šátečky, ale nechce se vám utrácet za kupované, které stejně nikdy nebudou chutnat tak dobře jako ty domácí. S tímto receptem si vlastní uděláte během chvilky a rozhodně budou stát za to.
Těsto
Náplň
Vezměte si větší mísu a rozklepněte do ní dvě vejce. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte metličkou. Následně přilijte mléko a máslo, které jste předtím rozpustili v mikrovlnné troubě. Dodejte zakysanou smetanu a řádně promíchejte. Nyní je čas na mouku a sušené droždí, tyto suroviny do těsta zapracujte ručně. Těsto už jen potřete vaječným žloutkem, zabalte mísu do potravinové fólie a nechejte odležet.
Než se těsto odleží, můžete se vrhnout na přípravu náplně. Do větší mísy vložte tvaroh, zasypejte jej cukrem, přidejte rozklepnuté vajíčko a promíchejte vidličkou.
Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, postupně jej rozdělte na několik menších bochánků. Válečkem každý bochánek rozválejte a jednu jeho polovinu nakrájejte nožem na proužky. Poté jej přeložte na polovinu, vložte do něj náplň s jednou rozinkou a zabalte těsto do sebe. Postup opakujte se všemi částmi těsta.
Nachystejte si kulatý plech, vystelte jej pečícím papírem a přichystané šátečky na něj vyskládejte. Pomažte je rozšlehaným žloutkem a ozdobte mákem. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a šátečky nechejte péct okolo 35 minut. Poté máte hotovo, šátečky můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!