Marinované papriky - postup přípravy
Červené papriky naložené v kořeněné marinádě s česnekem a zeleninou, to je zdravá svačinka, kterou si můžete i zamrazit na zimu a vydrží tak voňavé a chutné po velmi dlouhou dobu. Navíc si tak připravíte zásobárnu vitaminů i na zimu a navíc získáte krásný a chutný doplněk každodenního i slavnostního menu.
Ingredience
Marináda
Řapíkatý celer a čerstvou petrželku omyjte a osušte papírovými utěrkami a posekejte je nahrubo. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte je na silnější plátky.
Nyní připravte marinádu. Do hluboké pánve nebo do kastrůlku nalijte slunečnicový či olivový olej a vodu a přidejte sůl, cukr, bobkové listy, černý pepř a zhruba čtvrtinu nakrájeného česneku. Přidejte i silné části řapíků celeru a silnější stonky petrželky.
Zamíchejte, postavte na kamna, přiklopte pokličkou a přiveďte směs k varu. Když začne bublat, přidejte do hrnce k marinádě papriky, přiklopte pokličkou a duste 2,5 minuty z každé strany. Pak je z nálevu zase vyjměte.
Papriky vyskládejte do velkého hrnce do vrstev tak, ž mezi jednotlivými vrstvami přidáte nasekané bylinky a česnek a na ně další papriky. Vrstvy lehce stlačte rukama, aby se vešly do hrnce a vše nakonec zalijte přecezenou marinádou.
Vrch paprik zatižte otočeným talířem, aby se všechny papriky ponořily do marinády a neplavaly na hladině. Pak hrnec přikryjte pokličkou a vložte do lednice na 3 dny marinovat.
Za tři dny přendejte papriky do uzavíratelných nádob, zalijte je marinádou a vložte do mrazáku. Před podáváním pak nechte pozvolna rozmrazit v lednici.
Dobrou chuť.