Máslové croissanty s citronovým sirupem - postup přípravy
Domácí croissanty vám zaručí ke snídani nádherně křupané pečivo máslové chuti. Pokud je potřete citronovým sirupem, získají navíc i velmi zajímavou příchuť.
Ingredience
Do mísy dejte sůl, cukr, vlažné mléko, zakysanou smetanu, vejce, olej a droždí a promíchejte. Pak přidejte mouku a ze všech ingrediencí vypracujte hladké nelepivé těsto. Zavřete ho do mikrotenového sáčku a ten zavažte, nechte ale dost místa na růst těsta. Vložte sáček do mísy se studenou vodou a nechte těsto 1 hodinu kynout.
Těsto rozdělte na asi 10 dílů. Vyválejte z prvního placku, namažte ji trochou změklého másla, dejte na ni další placku, opět ji potřete a pokračujte, dokud vám nedojde těsto. To tvoří poslední vrstvu. Poté talíř s plackami přikryjte fólií a nechte 30 minut kynout.
Těsto rozválejte na kruhovou tenkou placku a kolečkem na pizzu ji rozkrájejte na 16 dílů. Každý nařízněte na delším konci, srolujte směrem ke špičce, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte 20 minut kynout. Pak croissanty potřete rozšlehaným vejcem s mlékem.
Vložte plech s croissanty do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 20 minut. Po upečení je potřete citronovým sirupem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem