Masová roláda se sýrem, šunkou a dlouhým vařeným vajíčkem - postup přípravy
Slané rolády jsou skvělé jako občerstvení na různé večírky, party i domácí oslavy jako chuťovka, případně předkrm. Existují různě složité či jednoduché varianty. V našem případě je to složitá i jednoduchá zároveň. Nejzajímavější částí celého receptu, s výjimkou perfektně vybalancované chuti, je natvrdo uvařené vajíčko, které je ale dlouhé přes celou roládu, aniž by došlo k jeho přerušení. Nejhorší na roládě s vejci jsou místa, kde vejce dojde. Tady se vám to nestane. Prozradíme vám sexy trik, jak tohoto zajímavého efektu docílit.
Ingredience
Připravte si velký plát alobalu, popřípadě pečicího papíru, jehož povrch postříkejte olejem a rozetřete ho silikonovou štětkou po celé ploše. Díky tomu se bude roláda snáze balit a nebude docházet k tomu, že by se mleté maso začalo lepit k fólii, drolit se a rozpadat. Na fólii navršte mleté maso, které rukama rozprostřete do rovnoměrného obdélníkového plátu.
Na masový obdélník vyskládejte šest plátků sýra tak, aby se vzájemně mírně překrývaly a vytvořily tak souvislou plochu. Stejným způsobem pak na sýr vyskládejte také plátky šunky nebo jiného druhu salámu, který máte rádi. Použít můžete uzenou rolku, debrecínku nebo kteroukoliv jinou podobnou uzeninu. Stejně tak druh sýra záleží čistě na vaší chuti a možnostech.
Nyní se dostáváme k nejzajímavější části, a tou jsou vajíčka. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků do zvláštních nádob. Připravte si úzkou a vysokou skleničku (popřípadě dvě k vytvoření dvou kratších vajíček) a vlijte do ní oddělené bílky. Nalijte vodu do hrnce, jehož hladina je vyšší než hladina bílků ve sklenici (to je důvod, proč je možná snazší použít dvě kratší vajíčka než jedno dlouhé), vodu přiveďte k varu a ponořte do ní sklenici s bílkem. Pokračujte ve vaření tak dlouho, dokud se bílek neuvaří a úplně neztuhne. Pak vyndejte opatrně sklenici ven z vody. Odstřihněte dlouhý plát plastu z plastové lahve na vodu. Stočte ho do úzké ruličky a s její pomocí vykrojte střed bílkového válce. Odložené žloutky rozšlehejte a nalijte je do připraveného otvoru v bílku. Vraťte pak sklenici zpátky do vroucí vody a pokračujte ve vaření, dokud neztuhne i žloutek.
Hotové dlouhé vajíčko (nebo dvě vajíčka) položte doprostřed rolády a s pomocí alobalu okolo něj obtočte masový plát se sýrem a šunkou a poválejte váleček po pracovní ploše, aby se maso v oblasti spoje důkladně spojilo dohromady. S pomocí alobalu přeneste roládu na plech pokrytý pečicím papírem, rozbalte ji z hliníku, osolte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 minut. Pak nakrájejte na porce a podávejte.