Masové koule s olomouckými tvarůžky - postup přípravy
Tyto masové koule podle oblíbeného receptu od paní Heleny Vítkové Zvonkové jsou přímo stvořené pro milovníky klasických syrečků. Dají se jíst s vařeným bramborem či bramborovou kaší, anebo třeba jen tak s dušeným červeným zelím.
Ingredience
Mleté maso vložte do mísy, přidejte k němu jemně nasekanou cibuli a utřený či prolisovaný česnek. Přisypejte lahůdkovou sladkou papriku, sůl a mletý černý pepř a vše promíchejte do homogenní hmoty.
Z masové směsi odebírejte kousky zhruba o velikosti dlaně, z nichž formujte placičky. Doprostřed každé z nich položte kolečko či půlkolečko olomouckých tvarůžků (podle toho, jak velké koule chcete mít) a pečlivě je uzavřete, aby se nerozbalovaly.
Připravené kouličky můžete vyskládat na plech pokrytý pečicím papírem a nechat je zapéct při teplotě 180 °C asi 15 až 20 minut. Hotové masové koule po upečení ihned podávejte.
Pokud máte raději smažené, rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje nebo sádla a nechte na ní osmažit koule ze všech stran na mírném plameni dozlatova. Případně můžete postup zkombinovat a zlatavé kouličky nechat dopéct v troubě.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.