Masové kuličky s cibulovou omáčkou - postup přípravy
Kuličky z mletého masa bodují. Poté, co se jimi proslavily prodejny švédského řetězce Ikea, jejich popularita nebývale vzrostla. Proto vám dnes přinášíme další variantu receptu na masové koule a na omáčku k nim, která je spolu s těstovinami velmi vhodně doplní. Tentokrát budeme vařit omáčku z jarní cibulky a kouličky dochutíme čerstvými aromatickými bylinkami.
Masové koule
Omáčka
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Na kamnech rozpalte pánev s trochou oleje a osmahněte cibulku dorůžova. Odstavte z kamen a nechte trochu zchladnout.
Mleté maso vložte do hluboké mísy a přidejte k němu osmaženou cibulku. Vyklepněte jedno vajíčko a přidejte ho k masu.
Zelené bylinky dobře omyjte pod tekoucí vodou, osušte je papírovými utěrkami a nasekejte je ostrým nožem na malé kousky. Ty pak rovněž přidejte do mísy se surovinami. Dokořeňte směs solí, pepřem a kořením na mleté maso, nařeďte směs 50 mililitry mléka a rukama důkladně zpracujte do jednolité hmoty.
Na kamnech rozpalte pánev s trochou oleje. Ruce namáčejte do studené vody, uždibujte z masové hmoty menší kousky a tvarujte z nich kouličky. Ty pak vložte na pánev péct ze všech stran dozlatova.
Mezitím, co se kuličky smaží, si umyjte a osušte jarní cibulku a nakrájejte ji na kroužky. Očistěte také česnek a připravte si k ruce všechny přísady na omáčku.
Po dosmažení všech kuliček je vytáhněte z pánve, zmírněte oheň, do výpeku přidejte pokrájenou jarní cibulku a nechte trochu změknout. Pak prolisujte do budoucí omáčky dva stroužky česneku, přidejte červenou papriku, chvilku restujte a zaprašte směs hladkou moukou. Důkladně míchejte a když je mouka opečená, přilijte do směsi oba druhy smetany. Znovu řádně promíchejte, aby nevznikly hrudky, nechte provařit, dochuťte solí a pepřem a vraťte kuličky zpět do omáčky. Ještě chvilku vařte a pak odstavte z kamen.
Nakonec připravte těstoviny a podávejte spolu s kuličkami a cibulkovou omáčkou.
Dobrou chuť.