Medovník se zakysanou smetanou - postup přípravy
Tradiční arménský medovník je oblíbenou pochoutkou, ale komu se zdá být příliš sladký, jistě ocení variantu, kde je použita kysaná smetana. Recept nám poskytla paní Věra Dufková.
Na těsto
Na náplň
Ve vodní lázni nejprve rozpusťte Heru. Poté do ní přidejte med, cukr a vejce a hezky vyšlehejte. Do této směsi pak postupně zašlehejte mouku s jedlou sodou. Připravte si pět listů pečicího papíru na plech. Na každý z nich rozprostřete těsto zhruba do požadovaného tvaru.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Postupně v ní jednotlivé pláty upečte po dobu zhruba 6 minut, velmi záleží na typu trouby. Pláty by měly být upečené, ale ne tak, aby byly příliš tvrdé. Po upečení vyndejte plát z trouby a nožem ještě za tepla zařízněte okraje do požadovaného tvaru a velikosti. Odkrojky nevyhazujte, budou ještě potřeba.
V míse rozšlehejte změklé máslo s karamelovým salkem, dokud se krém hezky nespojí. Naneste na první plát třetinu krému a položte na něj další plát. Ten potřete polovinou kysané smetany. Pak následuje další plát s třetinou krému a další plát ze zbytkem smetany. Na vrchní plát natřete zbývající část krému a posypte ho rozdrcenými nebo nastrouhanými odřezky. Můžete servírovat, ale lepší je, pokud se nějakou dobu medovník proleží.