Medovníková roláda se smetanovým krémem - postup přípravy
Medovníková roláda je dezert, naplněný bohatým krémem, který se doslova rozplývá na jazyku. Můžete ji servírovat při slavnostních příležitostech i k odpolední kávě.
Těsto
Krém
Nejprve připravte těsto. V rendlíku smíchejte med s cukrem a máslem. Ingredience zahřívejte přibližně 3 minuty, a jakmile se propojí, přidejte k nim směs zakysané smetany s jedlou sodou.
Pokračujte ve vaření další 1–2 minuty a směs odstavte z tepla. Poté do ní vmíchejte vejce a nakonec mouku.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte.
Polovinu těsta nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
Poznámka: Stejný postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
Okraje obou plátů těsta zarovnejte a připravte krém. Smetanový krém vyšlehejte se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do krému.
Tip: Vanilkový extrakt můžete vynechat. Můžete ho také nahradit vanilkovým cukrem. Odkrojené okraje těsta nevyhazujte. Budete je potřebovat k závěrečnému zdobení.
Těsto překlopte na čistou rovnou plochu, sejměte z něj pečicí papír a pokryjte ho třetinou množství krému. Těsto zarolujte a na okraj rolády napojte druhý plát těsta, který potřete druhou třetinou krému a pokračujte v rolování.
Zbylou třetinou krému potřete celý povrch rolády, kterou na závěr posypte rozmixovanými okraji těsta, které jste na začátku odkrojili.
Tip: Medovníkovou roládu servírujte nakrájenou na kousky. Každou porci můžete podávat s trochou šlehačky, která jí dodá slavnostnější vzhled.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Country Kitchen