Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Meduňkový sirup jen z 5 ingrediencí

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 17 minut

Meduňkový sirup jen z 5 ingrediencí - postup přípravy

Meduňkový sirup z pouhých 5 ingrediencí je osvěžujícím a voňavým doplňkem do nápojů i dezertů. Připravte si ho doma a využijte blahodárné účinky meduňky naplno.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Meduňku  důkladně omyjte, zbavte ji tlustých stonků a listy vložte do většího hrnce, kde je zalijte vodou. Přidejte plátky citronu, na které položte talíř. Hrnec zakryjte čistou utěrkou, pokličkou a jeho obsah nechte stát 2–3 dny. 

2. KROK

Tip: Citrony před použitím důkladně omyjte. Můžete k tomu použít vodu s jedlou sodou, která má abrazivní účinky. Ovoce nezapomeňte důkladně opláchnout. 

3. KROK

Po této době obsah hrnce sceďte skrze plátýnko a tekutinu začněte zahřívat. Vmíchejte do ní cukr a směs vařte při 80 °C. 

Poznámka: Množství cukru je určeno pro 3000 ml tekutiny.

4. KROK

Asi po 10–15 minutách, až se cukr rozpustí, přidejte kyselinu citronovou a tekutinou naplňte sterilizované sklenice. 

Poznámka: Kyselina citronová zvýrazní chuť sirupu, ale nemusíte ji nutně použít.

5. KROK

Sklenice s meduňkovým sirupem uzavřete a nechte je volně stát až do vychladnutí. Poté sirup skladujte na chladném a tmavém místě. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů