Meruňkový koláč s polevou - postup přípravy
Velice lahodný koláč lze upéct netradičně z kompotovaných meruněk, přičemž na jeho vrch přijde skvělá zapečená poleva. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Na těsto
Na náplň
Na polevu
Do mísy dejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a přidejte změklé máslo, cukr, sůl a vejce. Vše dobře propracujte.
Hotovým těstem vyložte vymazanou dortovou formu, můžete ji i vyložit pečicím papírem. Na těsto poté rovnoměrně rozložte okapané kompotované meruňky.
Z meruňkové šťávy, která zbyla z meruněk, a pudinkového prášku, cukru a citronové šťávy uvařte pudink. Ještě horký ho nalijte na meruňky. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláč asi 30 minut.
Mezitím rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Bílky ušlehejte s cukrem na tuhý sníh, poté postupně jeden po druhém vmíchejte žloutky, citronovou šťávu a kysanou smetanu. Hmotu naneste na horký koláč a dopečte ji, aby se udělala krásná krusta. Poté koláč nechte vychladnout a posypejte ho moučkovým cukrem.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.