Mraky aneb Věnečky na plech - postup přípravy
Pod pojmem mraky se ukrývá zajímavý dezert z odpalovaného těsta. Svým charakterem připomíná věnečky, ale struktura těsta je díky stylu pečení úplně odlišná. Alespoň jednou v životě musíte tento recept vyzkoušet, třeba podle paní Andy Chudobové.
Na odpalované těsto
Na krém
Na dohotovení
V hrnci zahřejte vodu, špetku soli a tuk. Jakmile se tuk rozpustí, přisypejte mouku a bez ustání míchejte, dokud se odspodu nezačne těsto opékat. Postupně ho promíchávejte a roztírejte o dno hrnce, dokud nezíská pastovitou konzistence a jemně zlatavou barvu. V tu chvíli těsto odstavte ze sporáku a nechte ho mírně zchladnout.
Když je těsto vlažné, pokračujte v přípravě nejlépe za pomoci robotu nebo ručního hnětače. Ručně se u práce pořádně zapotíte, nicméně to jde také. Začněte těsto hníst a postupně přidávejte vajíčka jedno po druhém. Každé další přidejte až tehdy, když to předchozí do těsta kompletně zapracujete. S posledním vajíčkem těsto získá vláčnou, kašovitou konzistenci. Pokud máte vejce malá a stále to není ono, přidejte ještě jedno navíc.
Připravte si dva stejně velké plechy, které vytřete tukem a postříkejte je vodou. Nebojte se toho, díky vodě vám totiž těsto vytvoří bubliny, které budou vytvářet efekt mraků, podle něhož dezert dostal svůj název.
Rozdělte těsto na plechy, rozetřete ho na velmi slabou vrstvu (nejlépe to jde plastovou stěrkou nebo namočenými prsty) a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C na asi 15 minut.
Pozor: Během pečení nikdy neotvírejte troubu, jinak vám těsto spadne!
Poté, co upečete oba pláty těsta, je nechte vychladnout a připravte si krém. Podle návodu uvařte v kastrůlku pudink, který ale svařte o něco víc, aby byl hodně hustý. Poté jej vyklopte do studené misky, zakryjte ho fólií tak, aby ležela přímo na hladině a nevytvořil se tak škraloup, a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte v misce do krémové konzistence a postupně k němu přidávejte po lžících vychladlý pudink. Šlehejte směs tak dlouho, dokud nezíská hladkou, krémovou konzistenci.
Na tác položte jeden ze dvou upečených plátů těsta a rovnoměrně na něj rozetřete připravený pudinkový krém. Přiklopte ho druhým plátem těsta.
Ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě nechte rozpustit na kousky nalámanou čokoládu a s pomocí zdobicího sáčku nebo jen lžící vytvořte na povrchu dortu ozdobné cákance. Poté dezert vložte do lednice a nechte ho chladit alespoň 2 až 3 hodiny, aby dobře ztuhl. Pak už jen posypejte povrch moučkovým cukrem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.