Mramorovaný koláč s krémem z bílé čokolády a čokoládovými hoblinkami - postup přípravy
Mramorová buchta získává absolutně nový rozměr. Takovou jste ještě nejedli. Hodit se bude jako rychlý a snadný dezert pro návštěvy, při akutní chuti na sladké, ale i jako ozdoba slavnostnějšího stolu.
Ingredience
Poleva
Do hluboké misky vyklepněte čtyři vajíčka. Přisypejte k nim krystalový cukr, přidejte změklé máslo a elektrickým šlehačem všechny tři suroviny vyšlehejte do jemné bělavé pěny. Prosejte k ní přes síto hladkou mouku, zalijte mlékem a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte hladkou a hustou konzistenci.
Nakonec špachtlí zamíchejte do těsta i prášek do pečiva a těsto rozdělte do dvou misek. K jedné polovině přidejte kakaový prášek a zamíchejte dohladka. Druhou polovinu těsta dochuťte vanilkovou esencí.
Připravte si plech o rozměrech 31 x 21 x 5 centimetrů a vytřete ho máslem. Na dno nalijte trochu bílého těsta, na něj hnědé těsto, pak opět bílé a takto střídejte vrstvy, dokud se těsto v pruzích nerozlije po celé ploše pekáče a nedojdou vám suroviny. Vložte pekáč s těstem do trouby vyhřáté na 200 °C péct po dobu 35 minut. Přesná doba závisí na vlastnostech vaší trouby, proto zkontrolujte upečení těsta zapíchnutým párátkem. Pokud na něm ulpívají kousky těsta, nechte ho ještě dopéct. Je-li suché, můžete ho vyndat z trouby a nechat zchladnout.
Vezměte si k ruce silnější brčko a celý povrch koláče rovnoměrně propíchejte tak, abyste vytvořili dírky. Do misky nalámejte bílou čokoládu a přelijte ji smetanou. Buďto v mikrovlnné troubě nebo v parní lázni obojí zahřejte, aby se čokoláda začala rozpouštět. Pak ji smíchejte se smetanou a nechte mírně zchladnout. Čokoládovou smetanou pak přelijte celý povrch koláče v pekáčku tak, aby se tekutinou důkladně nasákl. Povrch dortu ihned zasypejte čokoládovými hoblinkami a s velkou chutí podávejte.