Mrkvový koláč s čokoládovou polevou a kokosem - postup přípravy
Vynikající koláč se dá upéci ze strouhané mrkve nebo dřeně zbylé při odšťavňování, případně je možné ho ještě vylepšit dalšími ingrediencemi. Recept nám poskytla paní Aneta Vagalová.
Na koláč
Na ozdobu
Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte cukr a vyšlehejte je do pěny. Pak přišlehejte olej a vanilkový extrakt (lze nahradit vanilkovým cukrem). Přidejte polohrubou mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, zamíchejte do těsta a nakonec přimíchejte na jemném struhadle nastrouhanou mrkev.
Poznámka: Jde použít i drť z odštavňování, třeba namíchanou i se zbytky z jablek a pomerančů, případně můžete přidat i sekané nebo mleté ořechy či rozinky.
Vyložte formu (pokud použijete větší hrnky, raději plech) pečicím papírem, případně ji vymažte a vysypejte moukou, a nalijte do formy těsto. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečte buchtu zhruba 40 minut. Pokud použijete formu na bábovku, což určitě lze, bude doba pečení ještě delší. Míru propečení těsta lze ozkoušet špejlí.
Buchtu poté polijte svou oblíbenou čokoládovou polevou a posypejte ji kokosem. Místo polevy můžete použít libovolný krém, například ze smetany ke šlehání, mascarpone a tvarohu. Krém pak naneste na buchtu, dejte ztuhnout do lednice a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.