Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaná a vláčná roláda plněná jablky a krémem z mascarpone

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nadýchaná a vláčná roláda plněná jablky a krémem z mascarpone - postup přípravy

Jablková roláda nemusí být jenom štrúdl z listového těsta! Poradíme vám skvělý recept na nadýchanou roládu s jablkovou náplní, kterou si určitě zamilujete a budete se k ní rádi vracet. Je báječně vláčná, vzdušná a neskutečně jemná. Určitě ji budete rádi opakovat.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Krém

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle do hluboké misky. Pokropte je citronovou šťávou, přidejte skořici a promíchejte. Hotovou náplň vložte do lednice vychladit a proležet. Poté vytvořte krém ze smetanového sýra. Do hluboké misky vložte mascarpone, přidejte med a citronový likér nebo sirup a všechny ingredience vyšlehejte šlehačem do jemné a nadýchané konzistence.

2. KROK

Vyklepněte čtyři vajíčka a přidejte k nim navíc ještě jeden bílek a spolu s cukrem ho s pomocí elektrického šlehače na nejvyšší obrátky šlehejte asi 5 minut, dokud nezískáte nadýchanou, pěnivou konzistenci. Objem hmoty by se měl během šlehání asi ztrojnásobit. V jiné misce smíchejte hladkou mouku se solí a práškem do pečiva a tuto směs prosejte přes jemné sítko do mísy s našlehanými vajíčky. Přilijte také rostlinný olej a pokračujte ve šlehání nejnižší rychlostí, dokud nezískáte hladké těsto.

3. KROK

To rozetřete do plechu vyloženého pečicím papírem. Na vrch těsta rozprostřete strouhaná jablka a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 12 až 15 minut. Po dopečení s pomocí kusu pečicího papíru vyklopte těsto z plechu, sloupněte z něj starý pečicí papír a nechte ho úplně vychladnout.

4. KROK

Na upečené těsto rozprostřete vrstvu krému ze smetanového sýra a s pomocí papíru stočte těsto do pevné rolády. Zajistěte konce papíru kolem rolády tak, aby se nerozbalovala a vložte ji takto připravenou do lednice nejlépe přes noc.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů