Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané cuketové lívanečky s tvarohem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nadýchané cuketové lívanečky s tvarohem - postup přípravy

Cuketa je v české kuchyni jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, a to pro svou nenápadnou chuť, šťavnatost a vysoký podíl bílkovin a vlákniny. Pokud patříte mezi dietáře a milovníky zdravé stravy, jistě oceníte nízké procento tuků a sodíku, které se v cuketových lívanečcích nachází.

Ingredience pro:
13 kusů
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cukety omyjte a odřízněte špičky z obou stran. Následně je nastrouhejte nahrubo a vložte do cedníku. Zasypejte lžičkou soli a nechte 10 minut působit. 

2. KROK

Do misky vložte tvaroh, rozšlehané vejce a lžičku soli. Přidejte nadrobno nasekanou pažitku, vsypte 100 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a vše pořádně zamíchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 

3. KROK

Na prkýnku si nasekejte čerstvou petrželku najemno a vmíchejte do tvarohové směsi. Do směsi přidejte také odstátou cuketu, která se díky soli zbavila přebytečné vody. Ještě většího množství vody se můžete zbavit tím, že nastrouhanou cuketu promačkáte v dlaních.

4. KROK

Přidejte dalších 20 g mouky a zamíchejte. Poté přisypte kypřicí prášek do pečiva a znovu zamíchejte. Měli byste získat hutné těsto. 

5. KROK

Na pánvi nechte rozehřát olej a připravte si vodu do vedlejší misky, která zabrání, aby se připravené cuketové těsto lepilo k vašim dlaním. Začněte vytvářet placičky o průměru asi 8 cm. Každou placičku smažte 2–3 minuty a následně otočte. Smažte dalších 6 minut.

6. KROK

Hotové cuketové lívanečky můžete odkládat na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk z pánve, a můžete ihned podávat. Skvěle cuketové lívance chutnají také za studena. Lívanečky můžete servírovat samotné, ale také například jako zajímavou přílohu k masu a omáčkám.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: SOS kuchyně

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů