Nadýchané cuketové lívanečky s tvarohem - postup přípravy
Cuketa je v české kuchyni jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, a to pro svou nenápadnou chuť, šťavnatost a vysoký podíl bílkovin a vlákniny. Pokud patříte mezi dietáře a milovníky zdravé stravy, jistě oceníte nízké procento tuků a sodíku, které se v cuketových lívanečcích nachází.
Ingredience
Cukety omyjte a odřízněte špičky z obou stran. Následně je nastrouhejte nahrubo a vložte do cedníku. Zasypejte lžičkou soli a nechte 10 minut působit.
Do misky vložte tvaroh, rozšlehané vejce a lžičku soli. Přidejte nadrobno nasekanou pažitku, vsypte 100 g mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a vše pořádně zamíchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí.
Na prkýnku si nasekejte čerstvou petrželku najemno a vmíchejte do tvarohové směsi. Do směsi přidejte také odstátou cuketu, která se díky soli zbavila přebytečné vody. Ještě většího množství vody se můžete zbavit tím, že nastrouhanou cuketu promačkáte v dlaních.
Přidejte dalších 20 g mouky a zamíchejte. Poté přisypte kypřicí prášek do pečiva a znovu zamíchejte. Měli byste získat hutné těsto.
Na pánvi nechte rozehřát olej a připravte si vodu do vedlejší misky, která zabrání, aby se připravené cuketové těsto lepilo k vašim dlaním. Začněte vytvářet placičky o průměru asi 8 cm. Každou placičku smažte 2–3 minuty a následně otočte. Smažte dalších 6 minut.
Hotové cuketové lívanečky můžete odkládat na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk z pánve, a můžete ihned podávat. Skvěle cuketové lívance chutnají také za studena. Lívanečky můžete servírovat samotné, ale také například jako zajímavou přílohu k masu a omáčkám.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně