Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané kakaové řezy plněné smetanovým krémem a přelité čokoládou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nadýchané kakaové řezy plněné smetanovým krémem a přelité čokoládou - postup přípravy

Nadýchaný a vláčný kakaový piškot máčený vanilkovým sirupem a na něm tlustá vrstva krému z mascarpone, šlehačky a pudinku. K tomu lesklá poleva z opravdové čokolády a získáte dezert, kterému neodolají ani zapřisáhlí odpůrci sladkého! „Nic se nestane, když si dám jednou za čas kousek dortu,“ pochechtávají se pod fousy, zatímco se jejich lžíce zabořuje hluboko do smetany. Mňam!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Sirup

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Pro přípravu těsta vyšlehejte vajíčka s cukrem, abyste získali nadýchanou a krémovou kompozici. V jiné misce smíchejte hladkou mouku s kakaem a práškem do pečiva, promíchejte a přes jemné sítko prosejte do mísy s vajíčkem. Krouživými pohyby směrem ode dna vzhůru vše lehce promíchejte stěrkou. Přilijte ke směsi čtyři lžíce oleje a přidejte lžičku vanilkové esence, znovu promíchejte a vlijte hotové těsto do plechu vystlaného pečicím papírem. Povrch urovnejte do roviny a vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 10 až 15 minut.

2. KROK

Zatímco se korpus peče, připravte si sirup. Do kastrůlku nalijte vodu či mléko a přisypejte cukr. Postavte na kamna a na střední teplotu zahřívejte, dokud nedosáhnete bodu varu. Pak pokračujte ve vaření 2 až 3 minuty a pak přilijte rum. Promíchejte a odstavte z kamen. Jakmile se těsto dopeče, ihned po vytažení z trouby ho přelijte touto sirupovou směsí a nechte uležet, dokud se všechna bezezbytku nevsákne do těsta.

3. KROK

Poté připravte smetanový krém. Do hrnce nalijte mléko a přiveďte ho k varu. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku s vanilkovým pudinkem a cukrem. Odeberte z hrnce trochu mléka, přilijte ho k této sypké směsi a velmi důkladně ji rozmíchejte. Pak pudinkovou směs přelijte do hrnce s vroucím mlékem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pak odstavte z kamen, přikryjte přilnavou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku a nechte vychladnout.

4. KROK

Mascarpone vyklopte do misky, přilijte k němu smetanu a obojí vyšlehejte elektrickým šlehačem do načechrané, měkké pěny. Když je pudinkový krém studený, po lžících ho přidávejte do smetanového krému a jemně ho na nejnižší otáčky zašlehávejte do smetanové směsi. Jakmile zapracujete veškerý pudink, rozetřete krém po celé ploše sirupem nasáklého těsta. Rozprostřete ho do rovnoměrné vrstvy a připravte polevu.

5. KROK

Misku postavte nad parní lázeň a nalámejte do ní čokoládu. Zalijte ji smetanou a počkejte, až se čokoláda začne tavit. V tu chvíli začněte míchat metličkou a pokračujte v tom, dokud nezískáte jednolitou hnědou a lesklou glazuru, kterou nalijte na povrch smetanového krému na dortu. Rozprostřete polevu rovnoměrně do všech stran, aby vytvořila souvislou vrstvu. Nakonec dort vložte alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc, do lednice. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů