Nadýchané koláčky s tvarohem a borůvkami - postup přípravy
Opravdu luxusní kynuté koláče s tvarohem a borůvkami upečete podle receptu, který nám poskytla paní Romana Važanská. Plnou chuť těsta zajistí dvě obyčejné ingredience – smetana ke šlehání a máslo.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Do zadělávací mísy dejte vlažné mléko, trochu cukru a droždí. Až se kvásek po několika minutách rozjede, přidejte prosátou mouku se solí, jedno vejce a dva žloutky. Zbylé bílky si schovejte na jiný recept. Poté přilijte smetanu ke šlehání (pozor, neměla by být studená), cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, rum a kůru z pečlivě omytého citronu. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude hladké a nebude se lepit. Přikryjte utěrkou a nechte na teplejším místě asi hodinu kynout.
Během kynutí si připravte tvaroh a drobenku. Tvaroh smíchejte s dvěma vejci, rumem, nastrouhejte kůru z omytého citronu a podle chuti oslaďte a pečlivě promíchejte. Do talíře dejte polohrubou mouku, cukr krupici a máslo. Začněte zpracovávat prsty, dokud se nevytvoří sypká drobenka.
Plech vyložte pečícím papírem. Vykynuté těsto na mírně pomoučněném vále rozdělte na 24 až 30 stejných dílů, podle toho, jak chcete mít koláče velké. V misce si rozšlehejte vejce. Z každého dílu udělejte kulatý koláč s mírnou prohlubní uprostřed. Jeho okraje potřete rozšlehaným vejcem. Doprostřed dejte tvarohovou náplň, na ní borůvky a navrch nasypejte drobenku.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Vložte do ní plech s koláči a pečte, dokud okraje nebudou krásně zlaté. Během pečení si rozpusťte trochu másla v rendlíku. Když plech vyndáte z trouby, okraje ještě horkých koláčů potřete rozpuštěným máslem. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách RubyRom.