Nadýchané marmeládové šneky s rozinkami - postup přípravy
Připravte si tyto dokonale nadýchané sladké šneky s marmeládou. Je to skvělá svačina do školy či na cesty pro děti i dospělé, po které se jen zapráší.
Ingredience
Do větší mísy nalijte teplé mléko. Přidejte oba cukry a droždí. Promíchejte. Poté přidejte odměřený olej. Rozklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Do mísy přidejte pouze bílek. Opět dobře promíchejte a za stálého míchání přisypte prosátou mouku spolu se špetkou soli. Míchejte, dokud nevznikne hustá hmota. Zpočátku použijte vařečku, později si pomůžete rukama.
Výsledné těsto by mělo být krásně hladké a nadýchané a nemělo by se vůbec lepit. Nechte ho v míse vykynout přikryté potravinářskou folií jednu až dvě hodiny, dokud nezvětší svůj objem zhruba na trojnásobek původní velikosti. Těsto rozdělte na sedm stejně velkých dílů. Vyklepněte je na vál a posypte trochou mouky.
Bochánek jeden po druhém rozválejte válečkem na tenký kulatý plát. Měly by být stejně velké. Vezměte jeden z nich, potřete trochou rozehřátého másla a posypte trochou škrobu. Přiklopte dalším plátem a postup opakujte. Takto postupujte, dokud nejsou všechny pláty naskládané na sobě.
Nechte „koláč“ deset minut v lednici. Poté ho přesuňte na vál a rozválejte válečkem na co nejtenčí plát. Potřete ho marmeládou a posypte rozinkami. Plát těsta srolujte do dlouhé rolády. Vezměte tenkou a pevnou niť, vsuňte ji pod roládu, nahoře překřižte a zatáhněte, abyste z rolády odkrojili asi centimetr tlustý plátek. Jednotlivé šneky rozložte na plech, trochu rozválejte a potřete nejprve trochou rozpuštěného másla, následně žloutkem rozmíchaným s trochou mléka. Pečte asi 20–25 minut na 170 °C.