Nadýchaný dort s kokosovým a vanilkovým krémem - postup přípravy
Tenhle dort má šanci stát se kultovní záležitostí, podobně jako třeba cheesecake a další jemu podobné. Je to dáno velmi netypickým křehkým korpusem s mákem a kokosem, žloutkovou náplní a lesklou čokoládovou polevou. Celý dezert vypadá velmi pohledně, takže se neztratí ani na sváteční tabuli a svou dokonalou chutí si podmaní nejednoho náročného labužníka. Pojďte ho vyzkoušet také podle našeho dnešního receptu.
Korpus
Vanilkový krém
Sirup
Dekorace
Návod na přípravu:
Korpus. Z vaječných bílků vyšlehejte pevnou a tuhou pěnu a přimíchejte do ní cukr a míchejte, dokud nevytvoříte pevný a lesklý sníh.
Ve vedlejší misce smíchejte mák, mouku, strouhaný kokos a prášek do pečiva a k této suché směsi stěrkou lehce vmíchejte oslazenou bílkovou hmotu. Tuto směs pak nalijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 150 °C péct po dobu 30 až 35 minut. Abyste zjistili, zda je hmota upečená, vyzkoušejte test zapíchnutým párátkem.
Krém. V misce s vodou rozpusťte želatinu podle návodu. Žloutky smíchejte se škrobem a s cukrem. Na kamnech zahřejte mléko a když je horké, přilijte k němu oslazené žloutky. Vařte, dokud nevytvoříte hustý pudink a odstavte z kamen. Nechte krém trochu zchladnout, přidejte rozpuštěnou želatinu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vyšlehejte šlehačku do pěny a vmíchejte ji do vychladlého krému.
Sirup. Do kastrůlku nasypejte cukr a nechte ho na mírném ohni zkaramelizovat. Dejte pozor, abyste ho nespálili. Poté přilijte vodu a vařte, dokud se karamel nerozpustí. Pak odstavte z ohně a pokud chcete, přidejte rumovou esenci a nechte vychladnout.
Sestavte dort. Upečený korpus vložte na talíř a pomažte ho rovnoměrně vrstvou žloutkového krému. Sušenky namáčejte do sirupu a rozložte je do jedné vrstvy na pudink.
Nakonec rozpusťte čokoládu ve vodní lázni v tekuté smetaně, rozmíchejte do hladka a rovnoměrně touto hmotou potřete celý povrch dortu. Své dílo pak vložte nejméně na 3 hodiny do lednice ztuhnout.
Dobrou chuť.