Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný velikonoční mazanec s mandlemi

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Nadýchaný velikonoční mazanec s mandlemi - postup přípravy

Upečte svým blízkým jednu z nejoblíbenějších pochoutek velikonočních svátků a vyzkoušejte tento recept na mazanec podle paní Slavíkové. Servírovat ho můžete samotný, avšak pokud ho potřete oblíbenou domácí marmeládou, nezbyde ani jeden drobeček.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Na mazanec

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do vyšší nádoby nalijte vlažné mléko a rozdrobte do něj droždí. Přisypte do něj lžící cukru a vše promíchejte. Poté nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2. KROK

Do větší mísy nasypte prosátou polohrubou i hladkou mouku. Poté po ní přidejte změklou Heru a zbytek moučkového cukru.

3. KROK

Ke směsi přidejte žloutky, rum a nastrouhanou citrónovou kůru. Do mísy nalijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.

4. KROK

Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 1 hodinu. V průběhu kynutí těsto každých 20 minut lehce prohněťte.

5. KROK

Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a vytvořte z něj 2 bochánky. Pečlivě je utáhněte a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem spolem dolů, aby nepraskly.

6. KROK

Mazance nechte na plechu kynout ještě 10–15 minut. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte je plátky mandlí.

7. KROK

V elektrické troubě mazance pečte na teplotu 170 °C přibližně 45 minut. Pokud zvolíte program horký vzduch, pečte je při teplotě 150 °C po dobu 30–40 minut.

8. KROK

Upečené mazance vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je můžete ihned servírovat.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů