Nakládaná rajčata s česnekem, paprikou a kozími rohy - postup přípravy
Rajčatová sklizeň je v plném proudu a je nejvyšší čas popřemýšlet, jak červené plody zpracovat. Mezi různými kečupy, protlaky a sušenými rajčaty v oleji vynikají recepty na nakládaná rajčata. Je jich velká spousta a my vám jeden z nich právě teď přinášíme.
Ingredience
Bílé papriky umyjte, vyjměte z nich stopky a jadřince a rozkrojte je na čtvrtiny. Česnek rozdělte na stroužky a oloupejte je.
Na dno třílitrové zavařovací sklenice vložte křenové listy a koprovou nať. Na ně vložte pár napůlených stroužků česneku, navršte rajčata a mezery mezi nimi vyložte čtvrtkami bílých paprik a do každé sklenice po jednom kozím rohu. Po bocích zeleniny opět vložte kopr a křenové listy. Tímto způsobem vyskládejte zeleninu, dokud nebude sklenice plná.
Na zeleninu přidejte několik celých větviček petrželové nati a zakončete dalším česnekem. Do sklenice vsypte kuličky nového koření a černého pepře, přidejte bobkové listy.
Stejným způsobem naplňte další sklenice.
V hrnci přiveďte k varu vodu a zalijte obsah sklenic, které zlehka zavíčkujte a nechte asi 15 minut stát.
Vodu ze sklenic slijte do hrnce a znovu postavte na kamna. Přidejte cukr, sůl a ocet a přiveďte k varu. Tímto roztokem pak zalijte zeleninu ve sklenicích a pevně zavíčkujte.
Sklenice otočte vzhůru nohama, zakryjte několika vrstvami ručníků či utěrek a nechte zvolna vychladnout. Pak nakládaná rajčata uložte do temna a chladu (např. do sklepa, spíže či do lednice) a nechte ustát alespoň týden, aby se všechny příchuti proležely.
Takto připravené papriky vydrží i déle než rok a budou vždy připravena k doplnění masitých pokrmů či jako předkrm nebo chuťovka.