Nakládané okurkové plátky - postup přípravy
Nakládané okurky jsou naprostá zavařovací klasika. Recepty na ně se sice v každé rodině nepatrně liší, nicméně základ zůstává prakticky stejný. Většinou dáváme v případě zavařených okurek přednost těm maličkým, protože se snáze nasáknou příchutěmi a snadno se konzumují. Máme pro vás tip, jak zpracovat i okurky většího vzrůstu. Stačí je jen nakrájet na plátky a naložit do láku s několika netradičními druhy koření, které ale beztak nejspíš neustále máte doma v kuchyni.
Ingredience
Okurky důkladně umyjte kartáčkem na zeleninu a mytí opakujte ve dvou až třech várkách studené vody. Nakonec je ještě propláchněte pod tekoucí vodou a nechejte okapat. Ostrým nožem nebo na speciálním plátkovacím struhadle je nakrájejte na tenké plátky. Ty pak svisle narovnejte do čistých, sterilizovaných a vysušených zavařovacích sklenic tak, aby mezi nimi nezůstaly příliš velké mezery.
Do hrnce nalijte půl litru vody, přidejte k ní cukr, hořčičná semínka, celé kuličky černého pepře, deset hřebíčků, kurkumu a sůl. Zamíchejte, postavte na kamna a za občasného promíchání přiveďte směs k varu. Když začne bublat, přilijte do hrnce také tři decilitry octa, znovu zamíchejte a nechejte na ohni vřít ještě dalších 5 minut. Tímto nálevem zalijte okurky narovnané ve sklenicích a uzavřete víčky.
Připravte si velký zavařovací hrnec, jehož dno pokryjte utěrkami a vyskládejte na ně sklenice s okurkami. Zalijte vodou tak, aby sahal asi do tří čtvrtin výšky nádob a přiveďte k varu. Nechejte dalších 5 až 7 minut probublávat. Pak sklenice opatrně vytáhněte z vody, položte je vzhůru nohama na stůl a zakryjte je několika utěrkami nebo silným ručníkem. Takto nechte okurky pozvolna vychladnout, což může trvat i další jeden den.
Když jsou sklenice s okurkami úplně studené, uložte je na tmavém a chladném místě. Takto připravené okurky jsou lahodné jak jako doplněk k řízkům, zapečeným bramborám, karbanátkům a jiným dobrotám, tak i jako součást salátů nebo sendvičů.