Nakládané papriky plněné zelím - postup přípravy
Máte vlastní bohatou úrodu paprik a zelí nebo jste dostali přebytek od známého, který je pěstuje ve velkém? Nebo chcete mít jen na zimu připravenou zásobu vitamínů a jiných důležitých látek v přírodní, a navíc chutné formě? Pro vás všechny máme recept na nakládané papriky plněné zelím. Postup je velice jednoduchý a můžete si tak vytvořit vlastní domácí zásobárnu zdraví pro chladné měsíce.
Ingredience
Nejprve vezměte hlávky zelí, odstraňte košťál a také vnější listy, které jsou povadlé nebo poškozené. Poté zelí nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle nebo pomocí kuchyňského robotu a propláchněte v sítu vodou. Zelí dejte do větší mísy nebo jiné vhodné nádoby, která ho pojme, přisypejte asi 2 polévkové lžíce soli a pomocí rukou řádně promíchejte. Nechte ho takto stát po dobu alespoň jedné hodiny.
Pokud jde o papriky, můžete použít jakýkoliv druh, který máte k dispozici, bez ohledu na barvu. Pro větší barevnou a chuťovou pestrost můžete samozřejmě zkombinovat i více druhů paprik. Paprikám odřízněte vršek se stopkou, vydlabejte je, omyjte a rozložte otvorem dolů na bavlněnou látku, aby se zbavily co nejvíce vody.
Osušené papriky potřete z vnější strany solí a nechte je přibližně po dobu jedné hodiny odstát.
V 5 litrech vody dobře rozmíchejte 150 g soli. Vezměte ideálně čistý plastový kbelík s víkem, papriky naplňte zelím a naskládejte je do kbelíku vrškem nahoru. Případným přebytečným zelím vyplňte mezery mezi paprikami. Papriky se zelím poté přelijte připravenou vodou se solí.
Kbelík přikryjte a po 15 dnech je naložená zelenina připravená ke konzumaci. Díky soli jako konzervantu vám v chladu vydrží opravdu dlouho.