Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané zelí s mrkví v octovém nálevu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Nakládané zelí s mrkví v octovém nálevu - postup přípravy

Nakládané zelí s mrkví je skvělý způsob, jak vytvořit osvěžující a lehce pikantní přílohu, plnou vitamínů. Pokrm můžete servírovat k masu nebo ho přidat do salátů.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Základ

Nálev

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Zelí očistěte a nakrájejte ho na tenké nudličky stejně, jako oloupanou mrkev. Zeleninu smíchejte a vložte ji do sterilizovaných sklenic. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit čtyři sklenice o objemu 3000 ml.

2. KROK

Zeleninu ve sklenici důkladně utlačte a připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu – potrvá to asi 3 minuty. Poté do ní vmíchejte sůl s cukrem a pokračujte ve vaření další minutu, dokud se ingredience nerozpustí. 

3. KROK

Na závěr do nálevu vmíchejte ocet, vše vařte další minutu. Poté nálev odstavte z tepla a nechte ho volně vychladnout. 

4. KROK

Nálevem naplňte sklenice se zelím tak, aby byl jejich obsah zcela ponořený a zavřete je víčky. Sklenice vložte do lednice nebo je uložte na chladné temné místo, kde je nechte aspoň dva dny stát. Poté můžete nakládané zelí s mrkví servírovat. 

5. KROK

Poznámka: Pokud vám zbyde nějaký nálev, uschovejte ho. Po pár dnech může zelí s mrkví nálev absorbovat a bude třeba ho do sklenic dolít, aby se jejich obsah nekazil.

6. KROK

Nakládané zelí s mrkví můžete servírovat jako svačinku, zakomponovat ho do salátů nebo ho použít jako přílohu k masovým pokrmům. 

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů