Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané zelné listy

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nakládané zelné listy - postup přípravy

Podzim se rozhodně neobejde bez zelí, které si lze velmi snadno uchovat na zimu. Stačí dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Množství zelí závisí na vás, ale protože recept je na třílitrovou sklenici, je potřeba, aby ho bylo dost alespoň na jednu. Hlávky vybírejte menší o velikosti 15 až 20 centimetrů. Pokud mají na povrchu povadlé listy, odstraňte je.

2. KROK

Poté začněte z hlávek odloupávat jednotlivé listy, dokud je to možné. Když již nechtějí povolit, vezměte nůž a vyřízněte z nich celý košťál, ale hlávku nechte v celku.

3. KROK

Poté si na sporák dejte vařit vodu ve větším hrnci. Jakmile začne vřít, zmírněte plamen. Dejte do vody několik listů a nechte je v ní asi 1 minutu. Listy musí změknout, aby byly pružné a nelámaly se (nesmí se však rozpadat). Poté je dejte do velké nádoby vystydnout. Do vody následně hoďte hlávku bez košťálu a s pomocí vidliček z ní po chvilce oddělujte listy. Půjde to snadno.

4. KROK

Z měkkých listů odkrojte ostrým nožíkem nejtvrdší část žebra. Poté vezměte několik listů dohromady a smotejte je do ruličky. Tu dejte do třílitrové sklenice, aby závitek stál. Takto naplňte celou sklenici.

5. KROK

Do sklenice dejte lžíci soli a 4 lžíce devítiprocentního octa. Pokud máte slabší ocet, dejte ho něco více. Vše zalijte vroucí vodou. Zelí trochu pomačkejte, aby z něho vyšly všechny bubliny vzduchu. Dolijte vodu až navrch a zavíčkujte. Zelné listy takto vydrží až do jara.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů