Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany - postup přípravy
Dezerty mohou být nejrůznějšího charakteru od hutných moučníků přes jemné mléčné a smetanové pěny. Právě z té druhé kategorie je recept, který vám níže představíme a který se hodí jednak jako vkusné doplnění sváteční tabule a jednak jako rychle připravený lahodný krém pro děti či na domácí mlsání. Je velmi lahodný, rychlý a snadný na přípravu a prakticky nic k jeho výrobě nepotřebujete.
Ingredience
Na kamna postavte hluboký hrnec a vlijte do něj kondenzované mléko. Zakysanou smetanu rozšlehejte nejlépe elektrickým šlehačem do jemné a napěněné konzistence a přidejte ji do hrnce s kondenzovaným mlékem.
Na mírném ohni zahřívejte směs mléka a smetany tak dlouho, dokud ji nepřivedete k varu. Během zahřívání i vaření neustále směs metličkou míchejte, abyste ji nepřipálili a aby zhoustla. Když získáte konzistenci jemného a hustého pudinku, což by mělo trvat okolo 17 minut nepřetržitého vaření a míchání, můžete vypnout teplo a odstavit zapékací misku z kamen.
Mléčný krém přelijte do skleněné mísy, zakryjte ji přilnavou fólií tak, aby ležela na celém jeho povrchu, díky čemuž se na směsi nevytvoří škraloup. Misku s krémem pak vložte do lednice na 30 minut chladit a proležet. Po vychlazení opatrně sloupněte fólii a pokud chcete, zasypejte povrch krému čokoládovými chipsy, které pak důkladně vmíchejte do smetanového krému.
Nakonec dezert naplňte do skleněných pohárků, pokud chcete, ozdobte ho čerstvým ovocem nebo oplatkou a vyšlehanou sladkou šlehačkou a podávejte jako zlatý hřeb večera po slavnostním menu, anebo jako vždy připravený velmi jednoduchý a rychlý dezert.