Nejlepší domácí bageta jen ze tří surovin - postup přípravy
Nejlepší pečivo je vždycky to domácí. Jednak čerstvější nikdy neseženete a jednak vás navíc bude hřát skvělý pocit z dobře vykonané práce. Pokud máte rádi bagety, vyzkoušejte si je někdy upéct sami. Po dopečení zjistíte, že jsou tak nebesky chutné, že už se vám i ty nejčerstvější z obchodu budou zdát staré.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte teplou vodu (nesmí být horká, jinak by kvasinky zemřely a neplnily svou funkci) a rozpusťte v ní jednu polévkovou lžíci sušeného droždí. Misku zakryjte víkem nebo potravinářskou fólií a nechte při pokojové teplotě stát po dobu 5 minut. Kvasinky navlhnou, nabobtnají a ožijí, což je zapotřebí ke správnému vykynutí těsta. Po pěti minutách směsi promíchejte a přisypejte k ní v několika fázích hladkou mouku a jednu čajovou lžičku soli.
Začněte přísady míchat stěrkou nebo lžící a zadělejte hutné a lepivé těsto. Pokračujte v míchání, dokud nezapracujete veškerou odměřenou mouku a dokud těsto pomalu nepřestane lepit na stěny misky. Vytvarujte z něho bochánek, v misce ho zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě stát a kynout po dobu 1 hodiny, během níž minimálně zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto jemně promíchejte. Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a vyklopte na ni těsto. Posypejte moukou i povrch těsta, aby se nelepilo na prsty ani na stůl, a zformujte z něj váleček. Ten rozdělte na tři části. Každou nejprve prsty vytáhněte do malého obdélníku a ten srolujte do válečku. Tak získáte tři bagetky. Položte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, který v místě mezi válečky nařaste tak, abyste vytvořili mezi jednotlivými bochníky bariéru. Tím zabráníte jejich následnému slepení. Plech s těstem zakryjte utěrkou a nechte 15 minut stát a kynout.
Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C a do spodní části položte malou žáruvzdornou misku s vodou. Na povrchu vykynutých baget vytvořte nožem několik šikmých zářezů. Povrch bagety můžete zlehka potřít vodou. Vložte do trouby péct dozlatova. Hotové bagetky nechte mírně zchladnout a ještě čerstvé podávejte jako přílohu k polévce nebo je naplňte salámy, sýry a zeleninou jako perfektní svačinu na cesty.