Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejlepší steakové hranolky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nejlepší steakové hranolky - postup přípravy

Domácí hranolky jsou na první pohled jednoduché, na druhý pohled (a po prvním vyzkoušení) však zjistíte, že je to docela alchymie. Zajistit, aby byly hranolky zvenčí křupavé a zevnitř měkké a měly tu správnou barvu a konzistenci, není nic snadného ani samozřejmého. Pokud se necítíte na žádné kuchyňské laboratorní experimenty, nemusíte se s tím trápit. Tyto experimenty již byly vykonány a vy se jimi jen můžete nechat inspirovat.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory oloupejte a nakrájejte na širší hranolky o síle kolem 1,5 centimetru. Připravené hranolky vložte do cedníku a důkladně je propláchněte větším množstvím studené vody, abyste je zbavili přebytečného škrobu.




Připravte si hrnec, který naplňte studenou vodou a vsypte do něho hranolky. Musejí být úplně ponořené. Přidejte do vody ocet a dochuťte solí. Položte hrnec na kamna a přiveďte vodu k varu. Když začne bublat, vařte hranolky 14 minut, aby změkly. Na povrchu musejí hranolky udržet hladkou strukturu, nesmí se rozvařit.

Po čtrnácti minutách hranolky slijte a nechte okapat. Připravte si plech na pečení a hranolky na něj vysypejte a nechte úplně vystydnout. Díky tomu, že jsou rozložené na plechu, vychladnou mnohem rychleji a nebudou se dodatečně rozvařovat vlastním teplem.


Když jsou předvařené hranolky studené, rozehřejte si fritovací hrnec na nejvyšší teplotu, případně běžný kastrol s vysokou vrstvou rostlinného oleje a vhoďte do něj hranolky smažit. Když získají na povrchu zlatavou barvu, můžete je z oleje vytáhnout.

Nechte důkladně okapat, můžete je proklepat v misce vyložené papírovými ubrousky, posolte je na povrchu hrubozrnnou solí z mlýnku a hned za čerstva podávejte jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu, zelenině a dalším pokrmům.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů